“Als medeorganisator van Fare heb ik samen met de stichting Meer dan Voetbal, een jaar lang gelobbyd om dit seminar naar Nederland te halen. In december 2013 was het zo ver, mede dankzij de KNVB en UEFA. Precies op de dag dat de KNVB haar 125-jarig jubileum vierde (dit was natuurlijk geen toeval) werd aan een zaal vol internationale voetbalbobo’s, oud-internationals en Europese overheidsbekleders als Clarence Seedorf, Bryan Roy en Frans Timmermans werd het rapport gepresenteerd.

Einde speculaties

Natuurlijk werd er al jaren gespeculeerd over de cijfers, maar de uitkomst is nu een feit. 96% van alle CEO’s, bestuurders van topclubs, nationale bonden en de UEFA is wit en man. Hieruit blijkt duidelijk dat de doorstroom van etnische minderheden in het voetbalbestuur nihil is, ondanks veel kleur op het voetbalveld, op bestuursniveau is het heel erg schamel gesteld.

Pact van Amsterdam

De dag eindigde met het Pact van Amsterdam. Een mooi resultaat, waarbij de UEFA zich in een 4-punten plan hard maakt voor een meer diverse voetbalfamilie. Meer kleur, meer vrouwen en geen discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Voorlichting, support en goed beleid moet het verschil gaan maken. Het begin is er.

KNVB press release Amsterdam Pact 

FARE /UEFA onderzoek (UK) 

UEFA press release (UK)

FARE press release (UK)

 

Leave a Reply